کرمان – کویر گسترده لوت همچون افسونگری است که با وسوسه گری ماجراجویان را به سمت خود می‌کشاند و با به چالش کشیدن اراده و حس خطرپذیری کویرنوردان، اسرار خود را هویدا می‌کند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – اسما محمودی: کویر لوت یکی از بزرگ‌ترین بیابان‌های جهان است که بخش قابل‌توجهی از این کویر در شمال و شرق استان کرمان قرارگرفته است، کویر هرچند به نظر می‌رسد تهدیدی برای حیات محسوب می‌شود اما افسون آن بسیاری از گردشگران را به سمت خود می‌کشاند و چهره‌های به پرده کشیده‌اش را برای آنان نمایان می‌کند.

تا ۱۰ سال قبل کمتر گردشگری شناختی از کویر لوت داشت اما حالا بسیاری از این عرصه ها برای گردشگران عادی شناخته شده است و گروه‌های مختلف جستجو برای کشف نکات مبهم کویر وارد این عرصه می‌شوند و اطلاعات خود را در این خصوص ثبت می‌کنند.

راهی جدید مقابل گردشگران کویر

کشف کلوت های شهداد، گرم‌ترین نقطه زمین و گودترین بخش از فلات ایران در این منطقه ازجمله اکتشافات دهه اخیر بوده است که نتیجه تلاش‌های ماجراجویانی است که پنجه در پنجه کویر می‌اندازند.

در همین راستا طی روزهای گذشته عده‌ای کویر نوردان باهدف گشایش راهی جدید در کویر شرق استان کرمان برای نخستین بار اقدام به ورود به عمق کویر از سمت منطقه ریگ یلان در شهرستان فهرج کردند و درنهایت راهی جدید را در این زمینه باز شد.

آیدین صادقی نژاد مقدم، یکی از اعضای این تیم بود که در گفتگو با مهر اظهار داشت: با توجه به اینکه کرمان یکی از استانهای کویری کشور است دارای بیابان و کویرها بکری است که در نوع خود بی‌نظیر می‌باشند که پای کمتر انسانی به این مناطق رسیده است.

با توجه به اینکه کرمان یکی از استانهای کویری کشور است دارای بیابان و کویرها بکری است که در نوع خود بی‌نظیر می‌باشند که پای کمتر انسانی به این مناطق رسیده است

این کویر نورد افزود: از جمله این جاذبه های طبیعی می‌توان به کویر شهداد با بیشترین دمای ثبت شده روی زمین و کلوت های معروفش اشاره کرد و همچنین ریگان با داشتن بزرگ‌ترین تپه‌های شنی ایران با خاصیت درمانی یکی دیگر از داشته‌های منحصربه‌فرد استان کرمان است اما کمتر کسی به کویر فهرج توجه داشته است، فهرج نیز یکی از شهرستان‌های استان کرمان است که تپه‌های شنی و کلوت های زیبایی در خود جا داده است.

وی ادامه داد: ما از شهرستان فهرج وارد کویر لوت شدیم از جنوبی‌ترین قسمت و بعد از گذر از رودخانه‌های فصلی به دشت زنگی احمد رسیدیم.

این طبیعت گرد افزود: پس از طی مسافتی حدود ۳۰ کیلومتر به روستای شاهرخ‌آباد که روستای متروکه است وارد شدیم این روستا در زمان‌های قدیم روستای پربرکت و آباد بوده است که هم‌اکنون خالی از سکنه شده است و پس‌ازاین روستا به سمت قلعه بلوچ راه افتادیم به «میلک» یک و دو رسیدیم در کنار میلک دو به «آب لوت» محل آب خور شترهای بیابان رسیدیم و درنهایت به سمت یلان بزرگ و ریگ یلان که ازنظر ارتفاع سومین تپه شنی در جهان محسوب می شود حرکت کردیم.

وی ادامه داد: از نظر ارتفاع اولین یلان در کشور پرو با ارتفاع ۱۱۷۶ متر قرار دارد و دومین یلان در مغولستان با ارتفاع ۵۵۰ متر و سومین یلان در فهرج با ارتفاع ۵۰۰ متر از سطح زمین قرار دارد.

صادقی نژاد مقدم گفت: به‌پای یلان که رسیدیم از حاشیه ریگ یلان از حاشیه غربی سفر را به سمت شمال ادامه دادیم بعد از گذر از باتلاق رود شور به قسمت مرکزی کویر لوت که به چاله مرکزی معروف است وارد شدیم، از شرق به سمت غرب مسیر را به لابه‌لای کلوت ها و پای تپه‌های ستاره‌ای ادامه دادیم و از حاشیه تپه‌های ستاره‌ای وارد کلوت ها شدیم بعد از گذر کلوت ها به گودترین نقطه کویر لوت ورود کردیم.

وی گفت: ارتفاع این منطقه ۱۰۶ متر از آب‌های آزاد است و درنهایت از سمت شمال به جنوب از حاشیه شرقی کلوت به سمت بم حرکت کردیم، بعد از گذر از کلوت های زیبا به منطقه چلیلان رسیدیم، این منطقه مکانی ریگی نسبتاً کوتاه‌تر به یلان است که از سمت غرب به شرق در تداوم کلوت ها و تا انتهای یلان کشیده شده است و بعد از گذر از چلیلان به دشت کشیت رسیدیم و به سمت جنوب ادامه دادیم تا به کوه‌های کفوت رسیدیم و ازآنجا وارد بم شدیم.

وی گفت: برنامه راه گشایی مسیر با حمایت شورای شهر شهرستان فهرج صورت گرفته است و جای تقدیر دارد.

افسون کویر کسی را که یک‌بار مسحورش شده باشد رها نخواهد کرد استان کرمان نیز به‌عنوان پهناورترین استان ایران در دل خود یکی از بهترین و زیباترین جاذبه‌های گردشگری را جا داده است

یوحنا احمدزاده از دیگر اعضای این گروه در گفتگو با مهر می‌گوید: افسون کویر کسی را که یک‌بار مسحورش شده باشد رها نخواهد کرد استان کرمان نیز به‌عنوان پهناورترین استان ایران در دل خود یکی از بهترین و زیباترین جاذبه‌های گردشگری را جا داده است.

وی افزود: قسمت عمدهٔ کویر لوت در این استان واقع‌شده و این کویر از سمت شمال به نایبند از غرب به بهاباد و شهداد از شرق به نهبندان و از جنوب به بم و فهرج محدودشده که مساحت این منطقه حدود ۳۰ هزار کیلومترمربع است. از جاذبه‌های گردشگری این کویر می‌توان به بزرگ ریگ یلان با تپه‌های بلند شن‌های روان که در جهان رتبه سوم را به خود اختصاص داده، با خواص درمانی اثبات‌شده در سطح شرق لوت به عرض حدوداً ۷۰ کیلومتر و طول ۲۰۰ کیلومتر و ارتفاع ۵۰۰ متر از سمت زمین اشاره کرد که این مسیر گشایی نیز از همین منطقه آغازشده است.

وی گفت: کویر لوت با داشتن آثار باستانی همچون قلعه بلوچ و میلک ۱ و ۲ در دشت زنگی احمد اثبات می‌کند که یکی از راه‌های ارتباطی بسیار کهن را در دل دارد که تمام این آثار در مسیر ما قرارگرفته بود.

این کویر نورد ادامه داد: دشت زنگی احمد با وسعتی پهناور و پهنه‌ای پر از سنگ‌ریزه‌هایی رنگین که چشم هر بیننده را مجذوب خود می‌کند یکی از زیباترین جاذبه‌های کویر است.

وجود چشمه های آب در عمق کویر

وی افزود: در قسمت جنوبی لوت و در عمق ۵۰ کیلومتری این کویر بکر و خشک چشمهٔ آبی بنام آب بلوچ نهفته است همچنین، واقع‌شدن کلوت های بسیار بلند و زیبا که از جنوب لوت به شمال غربی کشیده شده‌اند و گذر زمان آن‌چنان زیبا آن‌ها را صیقل داده است که به اشکالی زیبا مانند ساختار یک شهر بزرگ درآمده‌اند و همین امر سبب شده است که نام بزرگ‌ترین شهر کلوخی جهان را به خود اختصاص دهند.

وی ادامه داد: در مرکز لوت شوره‌زار و باتلاقی وسیع که دور از باور است وجود دارد و تبخیر آب آن‌چنان شکل زیبایی به خاک‌های کف این دشت داده است که خیره کننده است و به علت شوری زمین و تشکیل بلورهای نمکی در این منطقه بمانند گلوله‌های برف نمایان شده است.

 وی گفت: از دیگر نقاط دیدنی لوت، به تپه‌های ستاره‌ای که از بالا همچون ستاره می‌درخشند می‌توان اشاره کرد و همچنین دره زبان مار که در شمال لوت و شرق کلوتهای به طول ۸ کیلومتر و ارتفاع دیواره‌های ۸۰ متر چشم هر بیننده رو به خود جذب می‌کند.

احمدزاده افزود: واقع‌شدن گرم‌ترین نقطه زمین در دل لوت با درجه ۷۰.۵ سانتی‌گراد یکی از شگفتی‌های کویر است.

بدون راهنما به کویر وارد نشوید

محمد جهانشاهی، معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: فصل زمستان بهترین فصل برای گردشگری در کویر لوت است و به همین دلیل گروه‌های مختلف کویر نوردی به این منطقه وارد می‌شوند.

وی افزود: توصیه مؤکد ما به این افراد این است که حتماً با هماهنگی با میراث فرهنگی و هلال‌احمر وارد کویر شوند و تجهیزات مناسب و راهنمای محلی به همراه داشته باشند در غیر این صورت در کویر با مسائلی گرفتار می‌شوند که خروج از آن‌ها گاه مرگبار است.

وی ادامه داد: بسیاری از قسمت‌های کویر برای مردم عادی قابل‌دسترس است مانند کلوتهای شهداد که مسیر آن برای مردم مشخص‌شده است.

جهانشاهی با استقبال از ورود گروه‌های حرفه‌ای کویر نوردی گفت: اسرار زیادی در کویر کرمان همچنان نهفته است که باید بامطالعه و تحقیق بیشتر نمایان شوند.

وی در خصوص ثبت جهانی کویر لوت نیز افزود: پرونده این ثبت در حال بررسی است و بازرسان یونسکو نیز از کویر بازدید کرده‌اند و امیدواریم به‌زودی شاهد ثبت این اثر طبیعی در استان کرمان باشیم.

هرچند کویر جذاب و زیباست اما ورود به عرصه‌های کویری در کرمان می‌تواند مشکلات فراوانی را نیز برای مردم عادی به همراه داشته باشد به همین دلیل راهگشایی‌های گروه‌های حرفه‌ای و حمایت از این گروه‌ها نقطه آغازی برای توسعه گردشگری در کویر لوت است.