اسکلت مکشوفه

بیش از یکصد اسکلت و بقایای استخوان انسانی در کاوش های فصل دوم شهر سامن شناسایی شد و مطالعات انسان شناسی بر روی آنها انجام گرفت.

به گزارش  خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، بابک حجتی مرمتگر و استاد دانشگاه هنر اسلامی تبریز این مطلب را در کارگاه آموزشی ۲روزه استخوان و عاج از اکتشاف تا مرمت که به همت پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی در محل پژوهشگاه برگزار شد مطرح کرد .

او با بیان نکاتی در خصوص حفاظت و مرمت تدفین های برجا (به جا مانده در بستر فرهنگی خویش )مکشوفه از کاوش های باستان شناسی به بیان موردی شهر سامن پرداخت و گفت : پژوهش های باستان شناسی شامل شناسایی ، پاکسازی ، کاوش و پی گردی در ۸کارگاه در نقاط مختلف شهر و با فواصل از هم انجام شد که دستاوردهای ارزشمندی داشت .

به گفته او ، تا کنون بیش از ۵۰فضای کوچک و بزرگ که با راهروهای متعددی به هم ارتباط دارند شناسایی شده که این فضا ها در عمق های متغیر بین ۳تا ۶متری از سطح زمین قرار دارند .

حجتی یکی از ویژگی های این مجموعه را وجود تدفین ها و بقایای انسانی متعدد موجود در کف فضاها اعلام کرد و گفت :در کاوش های فصل دوم سال ۸۷بیش از یکصد اسکلت و بقایای استخوان های انسانی شناسایی شد که مطالعات انسان شناسی مورد نیاز بر روی بقایا در همان سال انجام گرفت و ویژگی ها جنسیتی ، سنین مرگ و تا حدودی مشخصه های نژادی و علل مرگ شناسایی شد .

این پژوهشگر با اشاره به این نکته که تدفین در مجموعه احتمالا به کاربری دور دوم آن بر می گردد  گفت :در چند فضا تدفین های پابرجا در کف اتاق قرار گرفته و یک توده استخوانی در کناره اتاق دیده می شود که نشان می دهد از مجموعه طی دوره زمانی نسبتا طولانی به عنوان مکانی مختص تدفین استفاده می شده است .

این مرمتگر با اشاره به ساختار شیمیایی استخوان ها در این مکان گفت : استخوان ها دارای ترکیبات و عملکردهای متفاوتی هستند که از دید باستان شناسی عمده ترکیبات آلی مواد اسکلت ها از اوسئین تشکیل شده، پروتئین کلاژن وعمده مواد غیر آلی کلسیم فسفات آمیخته با کربنات ها و فلوئورید است .

حجتی در ادامه به بیان نکاتی در خصوص آسیب شناسی استخوان ها و تدفین ها و اقدامات حفاظتی صورت گرفته در استخوان های مکشوفه در مدت زمان فصول حفاری و تدفین های برجا پرداخت .

طی دو روز برگزاری کارگاه آموزشی استخوان و عاج ازاکتشاف تا مرمت شرکت کنندگان با موضوعاتی تحت عناوین چالش های حفاظت از یافته های استخوانی ، عوامل تهدید کننده استخوان ها ، اولویت بندی اقدامات حفاظتی عاج و استخوان و… آشنا شدند و در کارگاه عملی مواردی را در خصوص تکنیک های کاربردی حفاظت و مرمت استخوان ها فرا گرفتند .