سازه‌های کوبه‌ای

نمایشگاهی از سازهای کوبه‌ای یک سازنده سازهای سنتی، در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی معاونت صنایع دستی، نمایشگاه «… و این سازها … » با نمایش آثاری از سازهای کوبه‌ای تنبک، دف، دایره، دمام، دهل، کوزه، طشت، زنگوله‌ها، بندیر، تاس، دهلک، جعله و دوسرکوتن از ساخته‌های ایرج طباطبایی و کوروش بزرگپور، سازنده و نوازنده سازهای کوبه‌ای و دیگر سازنده‌های کشور به‌نمایش گذاشته شده است.

ایرج طباطبایی که آشنایی با موسیقی، بویژه تنبک را مرهون پدرش است، به‌دنبال نوازندگی در گروه‌های متعدد موسیقی و علاقه به ساخت سازهای سنتی در سال ۱۳۷۷ جذب کارگاه هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی شد و در کارگاه سازسازی زیر نظر بیاض امیرعطایی، حسین قلمی و مرحوم محمود قربانعلی به ساخت سازهای قیچک، تمبک و سه تار پرداخت.

او درباره این رشته از هنرهای سنتی، گفت: ساخت تنبک که سال‌ها در این کارگاه متوقف شده بود، با رویکرد جدید و الگوی منحصربه‌فردش دوباره احیا شد. استفاده از چوب‌های مختلف و غیرمتداول و نیز فرم‌های خاص و متفاوت با سازهای موجود در بازار، از ویژگی‌های ساز سازی من در ساخت تمبک و قیچک است.

این هنرمند که نوازندگی تنبک را از سال ۶۱ نزد استاد محمود فرهمند بافی آغاز کرده، این کار را در محضر استادانی مانند بهمن رجبی و محمد اخوان ادامه داده است.

طباطبایی تدریس در هنرستان موسیقی ملی و مراکز آموزشی و همچنین تجربه همکاری با گروه‌های موسیقی به سرپرستی استادانی مانند جواد ضرابیان، حسین علیزاده، ملیحه سعیدی، رضا شفیعیان، فریدون ناصری بطحاییی، مصطفی پیوست و… را در کارنامه فعالیت خود دارد.

کوروش بزرگپور استاد و نوازنده سازهای کوبه‌ای نیز با اشاره به اهمیت این سازها در کشور، گفت: سازهای کوبه‌ای در کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است، چنان که این سازها در بسیاری از استان‌های کشور از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب، از تنوع بالایی برخوردار است. در این نمایشگاه سعی شد تا مجموعه‌ای کامل از انواع سازهای کوبه‌ای کشور به‌نمایش گذاشته شود.

همکاری با صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، ارکستر ملی به رهبری فرهاد فخرالدینی از بدو تأسیس ریتم‌شناسی و وزن‌خوانی نزد کامبیز روشن‌روان، اجرا و ضبط شمار زیادی از موسیقی فیلم و سریال‌های تلویزیونی از جمله «کیف انگلیسی»، «مسافر ری»، «شهریار»، «ملاصدرا»، «عروس آتش»، «دوئل»، «شام آخر»، «امام رضا(ع)»، «مختارنامه»، «اپرای شمس و مولانا» از جمله فعالیت‌های بزرگپور است.

این دو هنرمند با بیان این‌که حدود یک سال برای برگزاری این مجموعه تلاش کرده‌اند، معتقدند: با تلاش برای جمع آوری، تقسیم‌بندی، نوع ساختار از لحاظ جنس (پوست و نوع چوب) سازها، همچنین کارهای تزیینی چون منبت، معرق و خاتم که روی آن‌ها انجام می‌شود در تدارک برگزاری این نمایشگاه بودیم تا بتوانیم انواع سازهای کوبه‌ای از مناطق مختلف فارس، گیلان، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، خوزستان و جنوب کشور را با نمایش و اجرای صدادهی برای علاقه‌مندان به موسیقی، بویژه آهنگسازان در یک مجموعه جمع‌آوری‌شده بیشتر معرفی کنیم.

این نمایشگاه به حمایت دفتر صادرات معاونت صنایع دستی از ۲۳ تا ۲۷ مردادماه در ساختمان شماره ۱ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از ساعت ۹ تا ۱۶ پذیرای علاقه‌مندان و هنردوستان است.