بناهای تاریخی

استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: باید سال‌ها پیش فرآیند واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی برای بهره‌برداری را آغاز می‌کردیم و اگر چنین کرده بودیم، قطعا امروز از دل آنها بنگاه‌های بزرگ گردشگری و با بازده اقتصادی قابل قبول متولد شده بودند.

به گزارش ایسنا، محمود جامساز گفت: خصوصی‌سازی، نیازِ اساسی اقتصاد ملی ایران است که متاسفانه از مسیر اصلی خود منحرف شده و یکی از اصلی‌ترین دلایل این انحراف آن است که بدنه مردمی اقتصاد یا همان بخش خصوصی واقعی در فرآیند واگذاری‌ها، در جهت تقویت قرار نگرفت.

وی افزود: در واقع ما خصوصی‌سازی را از بنگاه‌های بزرگ شروع کردیم و این در حالی بود که جامعه و بخش خصوصی واقعی توان مالی تملک این بنگاه‌ها را نداشت و به این ترتیب بخش شبه‌دولتی یا شبه خصوصی با تکیه بر منابع عمومی وارد کار شد و سکان اقتصاد را به دست گرفت.

این استاد اقتصاد ادامه داد: ما باید در قدم‌های نخستِ خصوصی سازی، کار را با پروژه‌های کوچک که تضمین اقتصادی داشتند آغاز می‌کردیم و بدنه بخش خصوصی با این پروژه‌ها و قدم به قدم تقویت می‌شد و توان اداره بنگاه‌های بزرگتر را پیدا می‌کرد،  از سوی دیگر  در این فرآیند، مزیت‌های اقتصادی را اشتباه تعریف کردیم و به سمت فعالیت‌هایی رفتیم که مزیت نسبی در آن نداشتیم و در مقابل ظرفیت‌های اساسی خود را فراموش کردیم.

وی با اشاره به مزیت و ویژگی‌های حوزه گردشگری و احیاء بناهای تاریخی گفت: یکی از مهمترین حوزه‌های فراموش شده کشور در این پروسه حوزه گردشگری و مزیت‌های فراوان آن، از جمله بناهای تاریخی کشور بود.

این اقتصاددان درباره‌ی مزیت‌های عمده بناهای تاریخی توضیح داد: در این زمینه بهره برداری از تعداد زیادی از آنها نیاز به سرمایه‌های کلان ندارد و می‌توان فعالیت در آنها را با سرمایه‌گذاری‌های خرد کلید زد. از سوی دیگر  ظرفیت بناهای تاریخی تقریبا در تمام نقاط ایران به تناسب وجود دارد و در یک نقطه متمرکز نیست. همچنینگردشگران آن را به عنوان یکی از اولین مولفه‌های جاذبه‌های گردشگری کشور می‌دانند و برای دیدن این بناها اشتیاق نشان می‌دهند.

«جامساز» با تاکید بر  لزوم آغاز فرآیند واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی برای بهره برداری از سال‌ها پیش که در آن شرایط قطعا امروز از دل آنها بنگاه‌های بزرگ گردشگری و با بازده اقتصادی قابل قبول متولد شده بود ، افزود: مزیت اساسی بناهای تاریخی یعنی همان نیاز اندک آنها برای سرمایه گذاری در مقابل دیگر شئون کسب و کار را نباید نا دیده گرفت. چون در شرایط اقتصادی امروز مردم ما از یک سو نیاز به سرمایه‌گذاری دارند و از سویی سرمایه‌های کافی در اختیار آنها نیست و دنبال این هستند که جایی را با نیاز پایین‌تر به سرماهی اولیه پیدا کنند.

به گزارش صندوق احیاء، جامساز همچنین گفت: بر این اساس واگذاری بناهای تاریخی می‌تواند به قدم مناسبی برای بازگشت به یک خصوصی واقعی در اقتصاد ایران باشد. به شرط آنکه دولت بتواند سرعت واگذاری را افزایش دهد و سرمایه‌های سرگردان را به این بخش وارد کند.