گردشگران، طبیعتگردان و راهنمایان گردشگری دورهم جمع شدند تا به داد چشمه‌های باداب سورت برسند آنها این محوطه گردشگری را از زباله تمیز و برای عبور گردشگران مسیر سنگی مشخص کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، موسسه آموزشی ارسباران حدود ۷۰ نفر از گردشگران، طبیعتگران و راهنمایان تورهای گردشگری را در قالب یک «تور مسئولانه» به دیدن چشمه‌های باداب سورت برد تا با کمک آنها این محوطه گردشگری را از وجود زباله‌هایی که مسافران دیگر روی زمین ریخته بودند، پاک کنند.

کار دیگر آنها ایجاد مسیری برای رفت و آمد گردشگران در دور تا دور حوضچه‌ها بود تا گردشگران، دیگر به خود اجازه ندهد که پا روی چشمه‌ها و حوضچه‌های باداب سورت بگذارند بلکه از مسیری که برای آنها تعریف شده حرکت کنند. ۷۰ راهنمای گردشگری و طبیعتگردی از موسسه های آموزشی مختلف گردشگری آمده بودند و برخی دیگر از گردشگران و طبیعتگرانی بودند که دلشان برای میراث طبیعی کشورشان می تپید.

آنها در اقدام دیگری تابلوهای تفسیری و تحذیری نصب کردند تا گردشگران را نسبت به میراث طبیعی و خدادادی چشمه‌های باداب سورت در چهاردانگه استان مازندران حساس کنند و به آنها بفهماند که این چشمه های آب معدنی شکننده، با ماشین سواری روی آنها و یا پیاده روی و شنا در حوضچه هایش از بین می‌روند و آن وقت است که دیگر نه تنها مازندرانی‌ها بلکه ایرانیان از وجود آنها بی بهره می‌شوند. همه این ۷۰ نفر در یک روز توانستند این کارها را انجام دهند. آنها یک پویش تشکیل داده اند و نامش را « قلب من برای میراثمان می تپد» انتخاب کردند.

این کمپین در تیر ماه سال ۹۴ با هدف حفاظت از میراث ملموس و ناملموس بشری، گسترش فرهنگ نگاهداشت طبیعت و تاریخ و هدایت تلاشی همگانی برای ساختن آینده‌ای روشن برای نسل بعد تشکیل شد. این پویش یک سازمان مردم نهاد و غیر انتفاعی است که برای پیشبرد اهداف جمعی خود نیازمند همت و حمایت تمامی سازمانها و افرادی است که به سرنوشت میراثمان علاقه‌مند هستند.

روی بنری که در ورودی محوطه تاریخی و طبیعی چشمه های باداب سورت نصب شد، درباره این کمیپین توضیحاتی داده و تصاویری از باداب سورت در دهه ۸۰ که پر آب و زیبا بوده، منتشر شده است. این تصویر با تصویر دیگری از آن چشمه‌ها در دهه ۹۰ مقایسه شده که نشان می دهد برخی افراد با موتور روی حوضچه ها رفته و آن را نابود کرده اند. این درحالی است که چنین چشمه هایی در ترکیه به خوبی نگهداری می شوند.

این تصاویر مقایسه ای در کنار هم با این هدف کنار یکدیگر قرار داده شده که گردشگران بتوانند مفهوم حفاظت از آثار طبیعی را درک کنند و آن را با جاذبه‌های مشابه در کشورهای همسایه مقایسه کنند. چرا که در ایران اگرچه این حوضچه های آب معدنی به خوبی حفاظت نمی شود و با موتور و ماشین از روی آنها عبور می‌کنند اما در کشورهای همسایه مانند ترکیه برای دیدن این چشمه ها صدها دلار از گردشگران پول دریافت می کنند.

علی شادلو مدیر مجموعه گردشگری و آموزشی ارسباران و مدیر این کار مردمی است که به خبرنگار مهر گفت: تمام ژئوسایت‌های گردشگری در دنیا یک مسیر گردشگری دارند که اجازه می‌دهد به گردشگران تنها در آن مسیرها حرکت کنند اما در سایت چشمه‌های باداب سورت چنین چیزی نه تنها وجود نداشت بلکه مردم با نیسان و موتور از روی آن رد می شدند و متاسفانه شایعات درباره شفا بخشیدن این آبها موجب شده تا مردم در حوضچه های آن آب تنی کنند.

وی افزود: این عوامل موجب تخریب حوضچه ها شده است. از سوی دیگر برای اینکه به گردشگران و حتی جامعه محلی آموزش بهره بردن از این نعمت طبیعی را بدهیم اقدام به نصب تابلوهایی کردیم که در آنها ارزش میراث طبیعی کشورمان توضیح داده شده است.

شادلو و همسفرانش تابلوهای آهنی را در اطراف چشمه‌ها نصب کرده‌اند که با شرایط اقلیمی این محوطه طبیعی سازگار نیست. وی در پاسخ به این موضوع گفت: وقتی هیچ کاری در زمینه فرهنگسازی نشده است، یک اقدام کوچک خودش پیشرفت بسیار بزرگی به حساب می آید. سازمان میراث فرهنگی در دقیقه ۹۰ از ما حمایت معنوی کرد. توانستیم بانک کشاورزی را متقاعد به حمایت از کمیپنی کنیم که هیچ سابقه ای نداشته است.

وی افزود: از همسفرانمان در این سفر نفری ۷۵ هزار تومان گرفتیم تا بتوانیم مخارج یک سفر ارزان را تامین کنیم. بنابراین اگر از هیچی بتوانیم یک واحد فاصله بگیریم پیشرفت زیادی کرده‌ایم! قبول دارم که تابلوی آهنی سازگار با محیط نیست. اما بضاعت ما در همین حد بود. شاید اگر حمایت شویم بار دیگر این تابلوها را تغییر دهیم. استفاده از تابلوهای سنگی یا چوبی هزینه بر بود. این یک اقدامی است که تا کنون وجود نداشته، ممکن است بعد از واگذاری این ژئوسایت به سرمایه‌گذار بخش خصوصی، آنها به این فکر بیفتند که این تابلوها را عوض کنند. در همین راه هم بسیاری از جمله مردم روستای اورست به ما کمک کردند تا به اینجا برویم و هزینه سفرمان کمتر شود. آنها اتاق هایشان و وسایل حمل و نقل گروه را برای رفتن به چشمه های باداب سورت رایگان در اختیارمان قرار دادند هر کجا که می ایستادیم پیشنهاد می شد تا سفر بعد به مکان دیگری برای پاکسازی برویم.

وی درباره اینکه مسیر مشخص شده برای بازدید از چشمه های باداب سورت کامل نیست و دور تا دور چشمه ها را احاطه نکرده است، گفت: امیدواریم افراد دیگر بیایند و خودشان مانند همین همسفران ما سنگ ها را از اطراف جمع کرده و این مسیر را تکمیل کنند. ما کاری را آغاز کردیم که بگوییم اینجا به یک مسیر گردشگری احتیاج دارد.

در همان زمان که اعضای پویش سنگ های ریز را دور تا دور حوضچه‌ها می چیدند تا بتوانند مسیری را برای گردشگران مشخص کنند، افراد دیگری نیز آمده و به آنها کمک کردند. در این میان برخی دیگر از همان مسیری رفتند که با سنگ مشخص شده بود.

هر زمان گردشگری قصد داشت تا روی حوضچه‌ها برود، مورد تذکر قرار می‌گرفت و توسط یکی از این راهنمایان درباره آسیب های آن توضیحاتی را دریافت می کرد. برخی از راهنمایان گردشگری مسیری از آب های معدنی چشمه‌ها را که لجن گرفته بود را باز می کردند و لجن ها را برمی داشتند تا حوضچه ها تمیزتر شوند.

این کار آنها موجب تعجب گردشگران می شد. آنها می‌پرسیدند شما متعلق به روستای اورست و مالخواست نیستید پس چرا به خودتان زحمت می‌دهید. اعضای این کمپین به آنها پاس می دادند که چون قلب مان برای میراث مان می تپد!

اعضای کمپین«قلب من برای میراثمان می تپد» قصد دارند این کمپین را در سازمان WTO ثبت و جهانی کنند.

آنها در اقدام دیگری، به غار علیصدر رفته و با کمک غواصان داوطلب، این غار را از زباله های ۳۰ ساله ای که درون آب ریخته پاک می کنند. آنها با حجم زیادی از زباله هایی که گردشگران غار علیصدر در آب ریخته اند، مواجه می شوند.

با این وجود قرار است عده از افراد برای بررسی بیشتر چند نوبت دیگر به همدان سفر و شرایط را برای حضور غواصان آماده کنند.