مسجد جامع

مسجد جامع بیداخوید واقع روستای بیداخوید دهستان بنادکوک در شهرستان تفت به شماره 31391 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

به گزارش خبرگزاری ایسنا – منطقه یزد، «محسن‌ ذاکری‌نیا» معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان یزد در خصوص این مسجد تاریخی، گفت: به تقریب و با قید احتمال هم‌چنین با توجه به ابعاد و تناسبات موجود به این نتیجه می‌توان رسید که مسجد بیداخوید در ابتدا به‌صورت چارطاقی بوده که بعدها به مسجد تبدیل شده و با توجه به تاریخ سنگ محراب آن، این بنا متعلق به قرن هشتم هجری است که همزمان با حکومت آل مظفر است.

وی با بیان این‌که نام مسجد بیداخوید متأثر از نام روستا بیداخوید است، افزود: ورودی این مسجد در جبهه غربی است و در کنار در ورودی مسجد پلکانی مشاهده می‌شود که این پله‌ها به سمت پشت‌بام می‌رود.

این مقام مسئول اظهار کرد: پس از عبور از ورودی وارد فضای گنبدخانه می‌شویم، گنبدخانه به‌صورت مربع است که در فضای گنبدخانه سه طاق در شرق، شمال و غرب دیده می‌شود. طاق غرب و شمال با کاشی خشت‌های شش ضلعی تزئین شده و در طاق شرقی با نقش مایه به‌صورت گره‌های چوبی دیده می‌شود.

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان یزد ادامه داد: برای دسترسی به طاق‌ها دو ورودی موجود بوده است که یکی در فضای زیر گنبدخانه کنار ورودی است که هم‌اکنون آن را پوشانده‌اند و فقط درب چوبی آن موجود است و دیگری در خارج از بنا در جبهه شمالی که با پله‌های چوبی به طبقه بالا هدایت می‌شویم. طاق سمت شرقی باز است و یکی از ورودی‌های شبستان به شکل مستطیل است.

وی خاطرنشان کرد: نوع، شکل و ساختار پلان بنا، قدمت آن هم‌چنین تزئینات آجرکاری موجود جز ویژگی‌های بارز این بنا محسوب می‌شود.

به گفته‌ی ذاکری‌نیا، با توجه به ساختار بنا در همان ابتدا به وجود آمدن این بنا، مکانی برای عبادت بوده است که کاربری مذهبی داشته و اکنون نیز کاربری خویش را حفظ کرده است.