اصفهان

رئیس سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان گفت: ۳۰۰ خانه تاریخی برای احیا، مرمت و تبدیل به مراکز گردشگری شناسایی شده‌است همچنین قصد داریم تا دولتخانه صفوی را نیز احیا کنیم.

حسین جعفری،  با بیان اینکه یکی از ماموریت‌های ما احیا و مرمت بافت‌های تاریخی و فرسوده اصفهان است به خبرنگار مهر گفت: در محور تاریخی و فرهنگی اصفهان که حدود ۲۳ کیلومتر است شروع به فعالیت کرده ایم. یکی از این اقدامات احیای خانه های تاریخی و بازارها از جمله احیای ۳۰۰ بنای تاریخی و تبدیل آنها به رستوران و مراکز گردشگری و اقامتی است.

وی گفت: از این ۳۰۰ خانه تاریخی ۴۶ خانه در مالکیت دولتی، ۲۴۴ خانه در مالکیت خصوصی، خانه خانه در مالکیت خلیفه‌گری و یک خانه نیز نیمه دولتی است که ده خانه در حال مرمت هستند و ۱۲۲ خانه نیز در وضعیت نامطلوبی به سر می‌برند به هر حال  ۱۰۹ خانه از آن،  توسط سازمان میراث فرهنگی  و ۱۸۸خانه نیز توسط سازمان نوسازی و بهسازی شناسایی شده است.  از این ۳۰۰ خانه تاریخی، حدود ۴۴ خانه متعلق به دوره صفوی، ۱۳۶ خانه قاجاری، ۷۹ خانه پهلوی، ۱۲خانه قاجاری و صفوی، سه خانه نیز متعلق به ادوار صفوی، قاجار و پهلوی است.

جعفری گفت: خانه فرهنگ شهید دکتر بهشتی، خانه تاریخی مشروطیت، خانه انقلاب اسلامی و ولایت، خانه استپانیان، ساختمان اداری کارخانه صنایع پشم، موزه هنرهای معاصر،  خانه سردار اعظم، خانه شریفیان، خانه خاجیکیان و … از جمله این بناهای تاریخی است که در دستور مرمت و احیا قرار گرفته اند.

وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات ما احیای دولتخانه صفوی است. اصفهان در پی انتخاب شدن به عنوان پایتخت صفوی می بایست به سرعت گسترش یابد. این توسعه براساس طرحی انجام شد که می بایست نظم فضایی و کالبدی آن، اقتدار حکومت مرکزی را به نمایش گذارد.  میدان نقش جهان، دولتخانه صفوی درغرب میدان نقش جهان، به وسعت تقریبا ۴۰ هکتار و محور چهارباغ سه عضو شاخص از سازمان فضایی اصفهان صفوی هستند. بنابراین محدوده دولتخانه صفوی اصفهان نیازمند احیاست تا هویت سازمان فضایی گذشته اصفهان در دوره صفویه حفظ شود.

جعفری بیان کرد: اگر محدوده دولتخانه صفوی احیا شود از تخریب بناهای آن جلوگیری خواهد شد. اما اکنون میزان اعتبار لازم برای آن درحال بررسی و مطالعه است. ما هر چه صبر کردیم سازمان میراث فرهنگی پیش قدم نشد بنابراین خودمان کار را دست گرفتیم. حتی در نظر داریم تا میدان امام علی(ع) یا همان میدان عتیق را نیز احیا کنیم. شاید بتوان این کار را احیا و یا بازسازی نصف جهان نام برد.